Клиники

Проф. Боряна Делийска: Да посетя Хималаите беше моя отдавнашна мечта | ИСУЛ

Новини

15.06.2023

Проф. Боряна Делийска: Да посетя Хималаите беше моя отдавнашна мечта

Известният нефролог с първа самостоятелна изложбасъс 70 акварела и представи книгата си за Хималаите.

 

"Да посетя Хималаите беше моя отдавнашна мечта, още от дете. Моят баща работеше като лекар-доброволец към Планинската спасителна служба на Витоша. Повечето от останалите членове на екипа бяха алпинисти, които по няколко пъти бяха ходили до Хималаите. Слушах разказите им и тайно си мечтаех един ден и аз да преживея това приключение.

 

Всеки наряд си имаше един доктор и на него му викаха - "Доки", аз слушах техните разкази за хималайските върхове и от малка научих термините, разказа за "Нощен Хоризонт" известният нефролог от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – проф. Боряна Делийска - специален гост на БНР.

 

"Ходя много по планините, но когато имах физическата възможност да отида на Хималаите, нямах средства, сега като имам средства, нямам възможност...Турът за мен трябваше вече да е като за 55 + , без много тежки преходи.

 

В Катманду не е студено, дори е жега, да наистина там има крокодили, за учудване на хората, защото там в джунглата тениската ти залепва от пот, топло и влажно е, а това е и градът с най-лош въздух, сподели още проф. Делийска.

 

Нефроложката споделя, че за нея най-голямото богатство не е да вложи парите си в скъпи вещи или коли, а в пътувания и възможност да види света. Миналата година е пътуването й до Хималаите.

Най-новата й книга отвежда читателя в Непал.

 

В „За крокодилите в Непал и зелените хълмове на Хималаите“ проф. Делийска описва страната през погледа на туриста.

 

Проф. Боряна Делийска пътува и пише за видяното, а някои от посетените от нея места се превръщат и в акварели. След Странното пътешествие на Лиза и пчеличката, Приключенията на Гъбарко и Жълтурко, Приключенията на Себастиянс Мравчо, книгите й за деца и Тропически дъжд - Сингапур, Малайзия, Бали, Шри Ланка, се появява „С франджипан в косите и джапанки през Бали“.

 

Това не са пътеводители, а разказ от първо лице за усещанията получени на дадено място. Дестинациите не са нито лесни, нито близки, а местната култура е доста различна от нашата.

 

"Много ми е на сърце държавата Непал, защото тази страна е много самобитна и много се е запазила, тя се отваря за туристите преди 50 години, затова и още пази чара и особеностите на разбиране и поведение.

 

А тя е много разнородна държавата - мултикултурна с над 120 наречия с различни вярвания и е много толерантна към различните религии", сподели още за БНР проф. Делийски.

 

Намасте – това е поздравът в Непал. Страната е най-позната със своите високи върхове, най-известният от които е Еверест.


Повече може да чуете тук>>

 

Източник: БНР